FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Indfører vægtafregning på udvalgte grøntsager

Hver dag kasseres gode, friske grøntsager hos de danske grøntavlere. Grøntsagerne fejler ingenting, men smides ud af den simple årsag, at de ikke har den rette størrelse for at komme til salg i de danske supermarkeder. Det påpeger discountkæden REMA 1000, der er gået ind i kampen mod det man kalder det ”skjulte madspild” i produktionen ved at indføre vægtafregning på udvalgte grøntsager.
01.11.11: I den danske detailhandel er det blevet almindeligt at sælge frugt og grønt efter stykpriser. Det kræver ens størrelser på varen, så forbrugerne er sikre på, at de får, hvad de har betalt for. Derfor stilles der strenge krav til grøntsagers størrelse. For små eller for store grøntsager sorteres fra til fordel for de perfekte størrelser. Og der er ifølge kæden eksempler på, at store dele af salatmarker pløjes ned, hvis ikke alle salathovederne i marken lever op til minimumstørrelsen.

Men frasorteringen af grøntsager, som intet fejler, medfører et stort madspild, som REMA 1000 nu vil forsøge at komme til livs.

– Vi ønsker at gøre en indsats for, at vi kan komme det skjulte madspild i produktionen til livs. Fra i dag (31. oktober / red.) vil vi som et forsøg sælge udvalgte grøntsager efter vægt i stedet for til en bestemt stykpris. Kunderne betaler samme lave pris pr. halvkilo, men de vælger selv, om de vil have en lidt større eller en lidt mindre vare. Det giver flere valgmuligheder for forbrugerne og mindre spild af god mad ude på markerne. Det er i hvert fald vores håb, siger Anders Rene Jensen, indkøbsdirektør i REMA 1000.

Godt nyt for enlige og singler
Hos forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad vækker REMA 1000s nye initiativ begejstring:

– I de fleste europæiske lande kan man købe frugt og grønt efter vægt - og ikke pr. styk. Derfor hilser vi REMA 1000s kamp mod det skjulte madspild velkommen, siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad.

– Mange af vores medlemmer er singler og enlige, som ikke altid har brug for eksempelvis et stort hvidkål eller en stor selleri eller kan nå at få det spist i tide. Set i lyset af Danmarks madspild, som årligt koster forbrugerne 16 mia. kr., er REMA 1000s initiativ om at veje hvidkål, rødkål og selleri en vigtig milepæl i en forpligtende kamp mod madspild. Samtidig er det en hjælp til de mange forbrugere, som i denne krisetid, ikke skal tvinges til at købe mere, end de har brug for og penge til, siger Selina Juul.

Forsøg skal give erfaringer
REMA 1000 vil i en prøveperiode indsamle erfaringer med salg af grøntsager efter varens vægt. I første omgang drejer det sig om nogle af efterårets grøntsager i sæson, nemlig hvidkål, rødkål og selleri.

Anders Rene Jensen understreger, at initiativet er et forsøg, der skal afklare, hvorvidt det kan lade sig gøre at ændre forbrugernes vaner og i hvilken udstrækning, afregning efter vægt i stedet for pr. styk kan bidrage til at mindske madspildet ude på markerne.

– Vi gør det her i den gode sags tjeneste og håber selvfølgelig, at forbrugerne vil støtte op om initiativet – også selvom det uden tvivl vil medføre en del praktik og bøvl, når butikkerne skal minde kunderne om, at de skal huske at veje disse varer. Vi udarbejder informationsmateriale, som skal hjælpe kunderne med at forstå, hvad det går ud på, og hvordan de kan bidrage til at mindske madspildet, siger Anders Rene Jensen, og fortsætter:

– Vi tror på, at det er et spørgsmål om at ændre forbrugernes vaner. Nogle gange skal man gøre op med gamle vaner for at gribe nye og bedre muligheder. Vi er selv langt fra perfekte, men vi prøver at gøre indsats for at ændre situationen omkring madspild til det bedre.

Arkivfoto: P©JK

GS
Print Send