FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Fødevarer & helbred

Aarhus Universitet:

Visse blomster, urter og grønsager har gavnlige virkninger mod diabetes

Aarhus Universitet:
20.08.15: Timian, gulerødder og hyldeblomster kan andet end at dufte og smage godt. De gemmer også på nogle stoffer, der virker gavnligt mod type 2 diabetes. Det har forskere fra Aarhus Universitet fundet i en række undersøgelser, hvor de screenede udvalgte planter for stoffer, der potentielt kan modvirke type 2 diabetes.

Forskernes hypotese var ifølge det seneste nyhedsbrev fra Aarhus Universitet, DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, at planterne indeholder bioaktive stoffer, der kan øge optagelsen af blodsukker i muskelceller og stimulere udskillelsen af insulin fra bugspytkirtlen. Blandt de planter, som forskerne tog under lup, var der både grønsager, krydderurter og blomster. Forskerne screenede således gulerødder, hvidkål, broccoli, timian, sar, hyldeblomst, rosenrod og purpursolhat for potentielt gavnlige stoffer.

Valget af planter var ikke et skud i mørket. Forskerne valgte de otte planter på grundlag af enten deres medicinske baggrund som traditionelle anti-diabetiske midler eller deres betydning inden for fødevarer og ernæring.

Både blomster, urter og grønsager er virkningsfulde
Sunde spisevaner og motion rækker langt, men kommer man for langt ud, skal der bruges medicin for at behandle sygdommen. Men medicinen er ikke altid uden bivirkninger. Derfor vil det være en fordel, hvis der var alternative løsninger. Det er her, at de bioaktive stoffer fra planterne kommer ind i billedet.

Forskerne var på jagt efter stoffer, der kan øge overlevelsen af betacellerne i bugspytkirtlen og forbedre betacellernes evne til at producere insulin. De otte planter, der blev screenede, blev undersøgt for, hvor gode de var til at øge glukoseoptagelsen i muskelceller som tegn på, at insulinen virker planmæssigt. Det viste sig, at det var timian, purpursolhat, gulerødder, hyldeblomster og rosenrod meget gode til. Af disse gav ekstrakter fra gulerødder, timian, hyldeblomster og rosenrod de største stigninger i glukoseoptagelse.

Hyldeblomster indeholder gode stoffer
I efterfølgende forsøg rettede forskerne fokus mod hyldeblomster med henblik på at spore sig ind på, hvilke aktive stoffer der er tale om. Stoffer i hyldeblomster ser ud til at påvirke både forhøjet blodsukkerniveau og overvægt.

– Hyldeblomst indeholder stoffer, der har mærkbare bioaktive virkninger, og som bidrager til at regulere kroppens omsætning af glukose og fedt. Det viste sig, at stoffet naringenin er et af de mest potente stoffer i hyldeblomsten i denne forbindelse. Naringenin har en væsentlig effekt på øgning af glukoseoptagelsen og reduktion af fedtakkumulering, forklarer seniorforsker fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet Niels Oksbjerg, der i nyhedsbrevet også slår fast, at resultaterne viser, at der er potentiale for at udnytte bioaktive stoffer fra planter til at producere nye midler mod type 2 diabetes.

Projektet var støttet med midler fra Innovationsfonden og foregik i samarbejde med Københavns Universitet, som var leder af projektet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitetshospital og Danmarks Tekniske Universitet.

Arkivfoto: FOODobserver©

GS

Print Send  

Læs tidligere artikler:
 
14.09.18:
(Chalmers og Kræftens Bekæmpelse)
25.04.18:
(Chalmers Tekniska Högskola)
27.09.16:
(DuPont)