FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

FOODobserver mener

Chefredaktør
Gitte Søndergaard:

Så mange anstrengelser for min søde tand!

Chefredaktør
Gitte Søndergaard:
01.02.16: Min hang til alkoholiske drikke er sædvanligvis temmelig beskeden, og især er det mere undtagelsen end reglen, at jeg tiltrækkes af dem med et stort sukkerindhold. På nær i ét tilfælde; nemlig når den æske chokolade, der måtte være i farvandet, rummer en likørflaske. Så er jeg altid at finde forrest i køen!

Likøren passer ifølge mine smagsløg sjældent godt til den mørke chokolade, som omslutter den. Men min begejstring rummer også et andet aspekt, nemlig et af de større mysterier, jeg som barn grublede over.

Mine forældre havde et vennepar, som ofte rejste i Tyskland, og de bragte altid en æske med sig hjem, der KUN rummede likørflasker. Derfor fik jeg ofte flere chancer for at lede efter kapslen …

Jeg kunne i de meget unge år simpelt hen ikke forstå, hvordan den flydende likør overhovedet var kommet ind i chokoladeflasken, og heller ikke at chokoladen ikke blev opløst indefra, så likøren løb ud igen. Men det lykkedes mig aldrig at finde en flaske, der var utæt.

I en noget ældre og mere teknik-nørdet udgave har jeg - naturligvis - altid betragtet det som en selvfølge, at man både kunne fylde flasken med likør og sikre, at den blev i flasken til jeg fik lejlighed til at bide den i stykker og dermed frigive indholdet.

Men jeg var måske alligevel på sporet af noget den gang for længe siden, og lidt for nonchalant sidenhen. I forbindelse med optaktsartiklen "ProSweets 2016: Producenterne satser på innovative produktionsmetoder" måtte jeg i hvert fald sande, at det måske ikke er så enkelt endda.

Der viser sig at to tyske virksomheder og et teknisk universitet er gået sammen om et forskningsprojekt, hvorunder man har anmeldt patent på en metode, der gør det muligt at producere likørfyldt chokolade ved hjælp af en såkaldt one-shot metode.

For at det skal kunne lade sig gøre, er man nødt til at tilsætte stivelse til den flydende likør, der i løbet af 24 timer gør denne tykkere. Lige før man skal skyde likøren ind i chokoladeflasken tilsætter man så et naturligt enzym, som nedbryder stivelsen i løbet af et par dage.

Før chokoladen når ud til forbrugeren, skal fyldet således være blevet fuldstændig flydende igen og smagsoplevelsen være den samme.

Det lyder godt nok som mange anstrengelser - men de må jo kunne svare sig i den produktionsmæssige sammenhæng … Dog tænker jeg om ikke den metode kan have nogle omkostninger i en anden sammenhæng; nemlig hos de forbrugere, som i stigende tal foretrækker deres produkter så rene som muligt, og som kunne miste fascinationen ved tanken om likør tilsat nedbrudt stivelse og enzymer - men den målgruppe har måske også færre søde tænder?


Print Send  

Læs tidligere artikler:
 
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
22.03.18:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
29.05.15:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
23.09.14:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
09.07.14:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)