FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Fødevarer & helbred > Xylitol hæmmer caries

Fødevarer & helbred

DuPont:

Xylitol hæmmer caries

DuPont:
27.09.16: Forskning hos DuPont Nutrition & Health har vist, at de bakterier, som forårsager huller i tænderne er reduceret betydeligt ved tilstedeværelse af xylitol. Undersøgelsen, der er udført ved hjælp af DuPonts caries-simulator, skal give en bedre forståelse af resultater fra tidligere kliniske studier.

Xylitol er et naturligt forekommende sødemiddel med smag og sødme som sukker, men kun med halvt så mange kalorier. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har anerkendt påstanden om, at xylitol tyggegummi reducerer risikoen for caries hos børn.

Positiv effekt også i nærværelse af sakkarose
DuPont studiet, der for nylig har været offentliggjort i tidsskriftet Archives of Oral Biology, evaluerede effekten af saccharose og xylitol på Streptococcus mutans - en af de vigtigste arter af bakterier, der er ansvarlige for caries.

Det blev påvist at Xylitol havde en betydelig indvirkning på bakterierne, også når det blev testet i kombination med sukrose. Den xylitol, der blev anvendt til undersøgelsen var "XIVIA" Xylitol fra DuPont Daniscos sortiment.

Realistiske resultater fra dental simulator
– Denne in vitro-undersøgelse var den første til at afprøve effekten af xylitol på S. mutans ved at bruge vores interne dental simulator, siger Krista Salli, M.Sc., DuPont Nutrition & Health i Kantvik, Finland.

– Det er opmuntrende at se, at resultaterne nøje afspejler kliniske fund. Dette er tegn på, at det orale miljø skabt af vores simulator er realistisk og velegnet til at anslå cariogenicitet for fødevareingredienser. Dette vil hjælpe os med at forstå den mekanisme, hvor xylitol giver fordele, siger hun.

Præsenteret på dental verdenskongres
Tidligere undersøgelser har vist, at xylitol reducerer surhedsgraden i munden ved at øge pH-niveauet; hvilket skal forsinke de cariogene bakteriers evne til at sætte sig på tænderne og dermed hæmme bakterievækst. EFSA har således også ifølge virksomheden godkendt den følgende anprisning relateret til brug af xylitol: "100% xylitol tyggegummi reducerer risikoen for plak hos børn og plak er en biomarkør for caries".

DuPont præsenterede resultaterne på FDI World Dental Congress tidligere på måneden i Poznań, Polen.

Arkivfoto: FOODobserver.dk

GS

Print Send  

Læs tidligere artikler: