FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Fødevarer & helbred

Svenske forskere:

Søde kalorier mætter dårligere end kalorier fra fedt

Svenske forskere:
23.05.17: En drik med en masse fløde giver bedre mæthedsfornemmelse og frigivelse af mæthedshormoner end en drik med et lavt indhold af fedt, men den samme mængde kalorier. Dette ifølge en ny undersøgelse foretaget af forskere ved svenske Linköpings Universitet, hvis resultater er præsenteret i tidsskriftet Peptides.

Kalorier er vel kalorier - eller? Forskere ved Linköpings Universitet har foretaget en systematisk sammenligning af at drikke 750 kcal som en sød drik med et lavt fedtindhold eller som en flødebaseret shake med et højt fedtindhold, men med den samme mængde kalorier og volumen.

Ud over betydningen af mængden af fedt eller kulhydrater i drikken testede forskerne også, om det gjorde en forskel at indtage begge disse portioner som én stor drik eller opdelt i fem mindre portioner med 150 kcal i hver enkelt hver halve time.

Undersøgelsen blev gennemført på raske tilfældigt udtrukne frivillige forsøgspersoner, syv mænd og syv kvinder i alderen 20-26 år. Alle fjorten deltagere testede alle fire forskellige måder til at indtage de i alt 750 kcal, og de drak drikkene i tilstedeværelse af studieledere.

– Vi målte energiforbrug i løbet af de tre timer, det koster nemlig energi at nedbryde det man indtager. Og vi kunne notere, at der medgik mere energi til at tage hånd om et stort måltid frem for flere små, og det uanset om der var tale om en kulhydratrig eller kulhydratfattig drik. Idéen om, at man skal spise lidt og ofte for at holde energiforbruget oppe er derfor helt forkert, det virker lige modsat i vores undersøgelse, siger Fredrik Nyström, professor ved Institut for Medicinsk og Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Linköpings Universitet, som stod i spidsen for undersøgelsen.

Forskerne målte også niveauerne for forskellige hormoner i blodet i løbet af de tre timer, herunder mæthedshormonet GLP-1, hvis funktion i dag anvendes i lægemidler mod fedme og diabetes type 2. Mæthedsfølelsen blev undersøgt var at deltagerne blev bedt om at angive, hvor sultne de følte sig hver halve time.

Det viste sig, at deltagerne følte sig mere mætte i slutningen af analyseperioden, når de havde indtaget produktet med et højt fedtindhold end når de indtog den samme mængde kalorier baseret på en sød drik med et lavt fedtindhold. Dette passede ifølge forskerne også med det registreringen, at niveauerne af mæthedshormonet GLP-1 var på sit højeste på det tidspunkt, hvor deltagerne indtog en enkelt stor drik med masser af fløde sammenlignet med de andre tre variationer. Det sult-fremkaldende hormon ghrelin viste derimod en klar tendens til at forblive på et lavere niveau, når deltagerne indtog fede drikke frem for søde.

– Alt dette passer med at det er nemmest at spise for meget, hvis du spiser fedtfattig kost. Man bliver mindre mæt af de søde kalorier end af de fede, siger Fredrik Nyström.

Undersøgelsen blev finansieret med støtte fra regionen Östergötland og Institut for Medicinsk og Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Linköpings universitet samt hjerte-lungefonden og fonden Gamla Tjänarinnor.

Den fulde artikel "A randomized cross-over study of the effects of macronutrient composition and meal frequency on GLP-1, ghrelin and energy expenditure in humans", af Simon Ingves, Nathalie Williamson, Edwin Power, Mats Fredriksson, Hans Guldbrand, Fredrik H. Nyström, blev publiceret online på Peptides den 6. maj.

Foto: Linköpings Universitet

GS

Print Send  

Læs tidligere artikler: