FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Bæredygtig pasta fremstillet af overskudsbrød

En idé udviklet af studerende på DTU forvandler letfordærveligt, daggammelt overskudsbrød til langtidsholdbar, bæredygtig pasta. Idéen er udviklet for Det Runde Bord - en organisation, der bespiser socialt udsatte med overskudsmad og derved også reducerer madspild. Idéen er blevet til på et kursus i innovation, som bl.a. bliver undervist af forskere fra DTU Fødevareinstituttet.
02.08.17: Brød ender ofte i skraldespanden i stedet for maven. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet bliver 700.000 tons spiselig mad smidt ud årligt i Danmark, hvoraf brød udgør godt en tiendedel. Og ifølge DTU Fødevareinstituttet får Det Runde Bord tilbudt meget større mængder overskudsbrød, end det er muligt at afsætte, bl.a. fordi brødet er tørt og kedeligt.

Men nu har seks DTU studerende i et tværfagligt samarbejde fundet en løsning, der både gør brug af det donerede brød og kan reducere organisationens udgifter. De har opfundet en opskrift på pasta lavet med 50 procent daggammelt brød, mel og æg. Produktet hedder Pasta di Pane, som er italiensk for brødpasta.

Pastaen har flere fordele: Den indeholder færre kulhydrater samt mere protein og fedt end almindelig pasta, og så kan den reducere Det Runde Bords udgifter til indkøb af de store mængder pasta, organisationen bruger, når der laves lasagne med andre overskudsprodukter. Mens færdiglavet pasta koster op til 12 kroner per kilo, koster det hjemmelavede produkt det halve at lave.

Pasta di Pane konceptet er udviklet på kurset Innovation Pilot, som er obligatorisk for DTU’s diplomingeniører. Blandt underviserne er forskere fra DTU Fødevareinstituttet, som lærer de studerende at omsætte teori til praksis til gavn for samfundet. Instituttet har netop en ambition om at udmønte forskningsresultater i innovative og værdiskabende løsninger til erhverv og myndigheder.

Bag brødpastaen står seks diplomingeniørstuderende: Arsal Zareen (Byggeri og Infrastruktur), Camilla Zimmer Svendsen (Maskinteknik), Lea Løvendahl Jensen og Maria Sejersen (Sundhedsteknologi), Mikkel Duvier Stærmose og Oliver Ørnfeld-Jensen (Fødevaresikkerhed og -kvalitet).

Foto: DTU Fødevareinstituttet / Lea Løvendahl Jensen

GS
Print Send