FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

International standard vil få markedet for pemeat til at vokse

En endelig godkendelse af en international Codex Alimentarius-standard for mælkepermeatpulver hilses velkommen af Arla Foods Ingredients, en af verdens førende permeatproducenter. – Standarden vil sætte gang i markedet for permeat, lyder det.
02.08.17: Den nye videnskabsbaserede standard fastlægger for første gang globale kriterier for identitet, sammensætning, sikkerhed og kvalitet af mælkepulver og vallepermeater. Det forventes at fremskynde efterspørgslen efter permeat og åbne nye salgskanaler, især i Asien.

Charlotte Sørensen, Senior Project Manager hos Arla Foods Ingredients, siger: – Denne nye Codex-standard for mælkepermeat er en rigtig god nyhed. Vi tror på, at den vil sætte gang i markedet for permeat og skabe nye salgsmuligheder for en værdifuld og overkommelig ingrediens, der ofte er overset. Permeat er stadig et relativt nyt produkt i fødevareindustrien, og Codex-standarden vil bidrage til at øge produktets profil og skabe tillid til denne naturlige, sikre og meget funktionelle ingrediens.

Permeat opstår som et biprodukt ved vallefremstilling. Det er en prisbillig kulhydratbestanddel, der ofte anvendes som massesødemiddel i snacks, chokolade, konfekt, is, desserter, drikkevarer og bageriprodukter. Permeat er højt værdsat for dets evne til at erstatte andre dyrere mælketørstoffer i fødevarer uden at ændre smagen eller teksturerne eller kræve ændringer i forarbejdningsparametre. Anvendt som et alternativ til vallepulver, demineraliseret vallepulver og lactose, kan vallepermeat optimere produktkvaliteten i en række anvendelser.

Men hidtil har der ikke været en Codex-aftale for mælkepermeat, en faktor der har afskrækket mange lande fra at tillade det i fødevarer og drikkevarer. Kina repræsenterer for eksempel et stort potentiale for denne ingrediens, men manglen på en standard betyder, at myndighederne ikke har tilladt det. I andre dele af verden er permeatet allerede godkendt - men mange virksomheder har været tilbageholdende med at bruge det på grund af manglende global konsensus om, hvordan det skal mærkes.

På Codex's årsmøde i sommeren 2015 blev mejeriindustrien enige om at udvikle en ny standard for permeat inden for to år for at løse dette og andre tekniske problemer, såsom harmonisering af produktkvalitet og konsistens. Standarden blev færdiggjort og godkendt i juli måned 2017 og er straks trådt i kraft.

Charlotte Sørensen tilføjer: – Denne udvikling vil blive hilst velkommen af valleindustrien som helhed, fordi det vil skabe mere værdi for, hvad der er et stort biprodukt af produktionsprocessen for valleprotein. Oprettelse og godkendelse af standarden var en fælles indsats fra mejeriindustrien i løbet af de sidste to år, og vi glæder os til at se markedet vokse i fremtiden.

Arla Foods Ingredients har i de seneste år investeret betydeligt i fremstillingen af højtydende permeat af fødevarekvalitet som et fritflydende pulver med en behagelig og stabil smagsprofil. Virksomheden har et permeatproduktionsanlæg i Danmark, der fremstiller kosher og halal certificeret vallepermeat og efterspørgslen forventes at stige i 2017 og fremefter. Virksomheden har også joint ventures i Argentina (med Sancor) og i Norge (med Tine).

Foto: Arla Foods Ingredients

GS
Print Send