FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Hospitalsscanning kan rykke ud i fødevarebranchen

Danish Meat Research Institute (DMRI) på Teknologisk Institut meddeler nu, at man som de første i verden har udviklet avanceret CT scanning, kendt fra hospitalerne til at kunne bruges i fødevareindustrien. Teknologien skal gøre det muligt at skabe komplette 3D billeder af indhold og sammensætning af den individuelle fødevare til analyse og videre bearbejdning.
22.09.17: – Slagteribranchen er eksempelvis udfordret af en høj grad af naturlig biologisk variation i råvarerne. Har man et 3D røntgenbillede af kødet, kan man forarbejde det mere effektivt, og 3D teknologien kan bane vejen for en højere grad af automatisering, siger centerchef Holger Dirac, DMRI, Teknologisk Institut.

CT scanneren er udviklet målrettet til brug for kødindustrien. Det er lykkedes for DMRIs teknikere at modificere teknologien, så scanneren kan arbejde meget hurtigere end den tilsvarende teknologi i sundhedsvæsenet. Afhængig af produkternes størrelse kan scanneren analysere op til 600 emner i timen. Samtidig lever den ifølge instituttet op til de høje sikkerheds- og hygiejnekrav, der er i fødevareindustrien, og kan, ud over på slagterierne, også gavne andre grene af fødevareproduktionen, hvor den kan skabe 3D analyser af indholdet af f.eks. fisk, ost, frugt og grønt til produktudvikling, kvalitetskontrol og overvågning - uden at påvirke det enkelte produkt.

– Vi ser kæmpe perspektiver i teknologien. Det svarer lidt til, at man med røntgenøjne kan se ind i fx kødstykkerne og få information om nøjagtigt hvor fedt og knogler er placeret og også selve kødstykkets geometri. Derved åbner vi op for et helt nyt niveau af automatisering, så robotter i endnu højere grad kan overtage det fysisk hårde arbejde fra slagteriarbejderen. Robotten vil f.eks. kunne se nøjagtigt hvor i kødet, der skal skæres for at skabe de rigtige produkter af den helt rigtige kvalitet, siger Holger Dirac.

Den nye CT scanner blev i tirsdags præsenteret for den internationale slagteribranche ved symposiet Future Industrial Meat Production på DMRI, Teknologisk Institut i Taastrup.

Foto: Teknologisk Institut

GS
Print Send