FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Anuga: Det tyske trendmarked

Anuga: Det tyske trendmarked

På næste lørdag, den 7. oktober, slår den største og vigtigste fødevare- og drikkevaremesse i verden, Anuga, dørene op, og mere end 160.000 nationale og internationale beslutningstagere fra branchen vil komme til det store messecenter i Köln i de fem dage messen løber. Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie (BVE, sammenslutningen af tyske fødevareerhverv) sponsorerer Anuga og har udarbejdet nedenstående præsentation af det tyske marked:
29.09.17: Tyskland er med sine mere end 81 millioner prisbevidste og kvalitetsorienterede forbrugere det største fødevaremarked i Europa. Forbrugerklimaet i Tyskland er på et højt positivt niveau og ligger et godt stykke over det europæiske gennemsnit. Tyskerne bruger 10,5 procent på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer, ud af deres disponible indkomst, også her er tyskerne et godt stykke under EU-gennemsnittet. Den høje relative indkomst i Tyskland skal dog tages i betragtning. Udgifter til mad og læskedrikke, justeret i forhold til inflation, overgik i 2016 det foregående år med 1,6 procent. I gennemsnit har hver tysk borger i 2017 omkring 22.239 euro til rådighed til forbrug og leveomkostninger. Det er 360 euro mere end i 2014.

Fødevareudbuddet i Tyskland, med mere end 170.000 produkter, er i dag så værdifuldt, sikkert, varieret og billigt som aldrig før. Den store variation og de høje krav fra forbrugerne gør Tyskland til et trendmarked for fødevarer. Årligt udvides tilbuddet med omkring 40.000 nye produkter og der opstår stadig nye markedssegmenter. Superfoods, vegetariske, veganske, glutenfri og laktosefri produkter, lette og nemme produkter, men også produkter med særlige produktionsmetoder såsom regionale, bæredygtige, Fair Trade og økologiske er permanent tilgængelige på markedet i dag. Produktporteføljen vil stadigt blive yderligere specialiseret, differentieret og hurtigere genopfundet.

Kost har tydeligt vis fået opmærksomhed i samfundet, forbrugerne bliver mere bevidste. I dag handler forbrugerne omkring 20 gange mindre ind end for fire år siden. Kunderne køber mindre og mindre hyppigt, men derimod kvalitetsfødevarer. 27 procent af de tyske forbrugere køber bæredygtig mad og giver 16 procent flere penge ud end andre forbrugere. En anden vigtig tendens er skiftet fra husholdningsartikler, spisetider og fødevaretypografier, der skal tilpasse sig til et professionelt liv. Allerede i dag tegner en fjerdedel af forbruget sig for fødevarer, der er spist uden for hjemmet. Et stort flertal af tyskerne mangler simpelthen tid, evner eller fritiden til at forberede maden selv. Kun 34 procent af de tyske forbrugere laver jævnligt mad.

I 2016 steg privatforbruget i forhold til uden for hjemmet-markedet med 3,1 procent til 76,3 milliarder euro. Den positive salgsudvikling skyldes omkring to tredjedele højere gennemsnitlige udgifter per besøg og en tredjedel stigning af besøgende. Virksomhederne uden for hjemmet-markedet har tilpasset deres cateringstilbud i forhold til de store markedstendenser. Efterspørgslen efter attraktive produkttilbud, især inden for områderne brød, kager og sandwich, kaffe, øl fra mikrobryggerier, førsteklasses kød og burgere er på samme måde som udbringningsservice, såvel som ToGo-artikler, steget tilsvarende.

Men også fødevareproducenter og forhandlere skal forholde sig til kundens ændrede spisetider og -steder med produkter, der passer til deres hverdag. I overensstemmelse hermed vokser tilbuddet med nye nemme produkter med forskellige niveauer for forarbejdning og friskhed samt prissegmenter.

Forbrugerens hverdag er dog præget af en blanding af professionelt pres og hjemlig idyl. Dermed får madlavningen derhjemme en betydning for den forbrugerbevidste og bæredygtighedsorienterede forbruger. Madlavning bliver mere til en hobby, hvor man tager sig tid, og hvor man kan gøre noget kreativt. Regionale og økologiske gourmetprodukter er en klar tendens.

Fødevareproducenten skal i stigende grad konkurrere om kundens tillid ud over den dominerende intensive kvalitets- og priskonkurrence. Både information om oprindelse, produktionsmetoder og bæredygtigheden i branchen stiger tilsvarende sammen med forbrugernes behov for information. En nylig undersøgelse i branchen viser, at 90 procent af virksomhederne kan se en stigning i forespørgsler fra forbrugerne. I dag spiller internettet og de sociale medier en vigtig rolle i dialogen med kunden.

Tyske fødevarer er elsket verden over for deres kvalitet
Tyskland er verdens tredjestørste eksportør og importør af fødevarer. Det meget konkurrenceprægede og krævende hjemmemarked har gjort den tyske fødevareindustri, med sine 581.000 ansatte i cirka 6.000 virksomheder og med en omsætning på 172 milliarder euro til den største og stærkeste eksportør indenfor den europæiske fødevareindustri. EU er den vigtigste handelspartner med sin eksport andel på 78 procent, Asien følger efter med 8,8 procent. I 2016 blev kvalitetsfødevarer "Made in Germany" afsat for en værdi af omkring 57 milliarder euro i udlandet, det svarer til hver tredje euro af omsætningen.

Efterspørgslen efter kvalitetsfødevarer "Made in Germany" til en konkurrencedygtig pris stiger støt i udlandet. Produkterne spænder fra traditionelle tyske specialiteter til de nyeste fødevareinnovationer, der er en særlig stor efterspørgsel efter kød og mejeriprodukter såvel som konfekture. Virksomhedernes stigende eksport bekræfter de gode vækstmuligheder i udlandet. Stigende afsætning betyder større markeder uden for EU, næsten 80 procent af fødevareproducenterne eksporterer deres produkter til tredjelande.

Eksportørerne tilpasser sig de forskellige markedsudfordringer. Størstedelen af de tyske fødevareeksportører værdsætter en konkurrencedygtig pris, såvel som en god smag, som kendetegn for de efterspurgte produkter på EU-eksportmarkederne. I lande uden for EU, spiller oprindelsen også en vigtig rolle. Ifølge virksomhedernes vurdering er tyske fødevares store styrke på de udenlandske markeder, deres kvalitet og oprindelse. På især EU-markederne er den gode smag den største konkurrencefordel, men på ikke-EU-markederne er det derimod oprindelsen.

Kilde: Bundesvereinigung der Deutschen Ernährungsindustrie (BVE)

Foto: Koelnmesse


GS
Print Send