FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Ubetydelig cocktaileffekt fra fødevarer

Ubetydelig cocktaileffekt fra fødevarer

Bekymring for cocktaileffekter fra giftstoffer i fødevarer er stor i offentligheden. En ny svensk-dansk undersøgelse viser, at sundhedsrisici er små, selv når forskellige stoffer sættes sammen. Sammenlignet med koffein og alkohol er cocktaileffekten ubetydelig.
20.12.17: I en artikel i det videnskabelige tidsskrift Food and Chemical Toxicology offentliggør den svenske toksikolog Martin Larsson (foto) fra kemikoncernen Bayer en undersøgelse af den såkaldte cocktaileffekt for fødevarer. Undersøgelsen har beregnet de risici, som befolkningen i Danmark udsættes for gennem de forskellige pesticider, der anvendes til fødevareproduktion. Gennem data fra diverse danske myndigheder om spredning af plantebeskyttelsesmidler og officielle tal for målte rester i fødevarer etc. har man kunnet beregne den samlede mængde.

Undersøgelsen viser, at en voksen person normalt udsætter sig for 16 procent af Acceptabelt Dadligt Indtag (ADI) og for børn svarer det tilsvarende tal til 44 procent. I sammenligning med sundhedsskadelige stoffer, som vi frivilligt udsætter os for - koffein og alkohol - synes cocktaileffekten at være ubetydelig. Tre kopper kaffe svarer til 1.900 procent og et glas vin 41.000 procent af ADI.

– Folk føler sig dybt bekymret for cocktaileffekten, der kan opstå, når forskellige stoffer indtages samtidigt. Vi har beregnet det ved at multiplicere og sammenligne med de grænseværdier, der findes. Konklusionen er, at der som forbruger er en i praksis ikke-eksisterende risiko for, at sundheden påvirkes af giftstoffer i vores mad , siger Martin Larsson.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort i Food and Chemical Toxicology, som er et af de mest anerkendte tidsskrifter inden for toksikologi. Medforfatter er blandt andet Nina Cedergreen, professor i miljøepidemiologi ved Københavns Universitet. Resultaterne af undersøgelsen er i overensstemmelse med tidligere lignende undersøgelser på området.

GS
Print Send