FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Grøn idé skal få mennesker til at spise græs

Græsprotein kan være med til at mætte klodens voksende befolkning - og det er nemt og billigt at producere i Danmark. Det bliver dyrket i store kvantiteter sammen med nitrogenfikserende efterafgrøder på marker over hele landet, og på den måde bindes nitrogen i rødderne og reducerer udvaskning af næringsstoffer. Indtil nu er afgrøden hovedsageligt blevet brugt som foder til kvæg.
26.01.18: Men i jagten på at udvikle bæredygtige fødevarer, som kan brødføde verdens voksende befolkning, har forskere fra DTU Fødevareinstituttet sammen med AU Foulum udviklet en metode til at udvinde protein fra græs, så det kan bruges som proteinkilde i fødevarer. Aminosyresammensætningen ligner ifølge forskerne den, der findes i proteinkilder som soja, æg og valle. Miljø- og klimabelastningen ved fremstilling af græsprotein er dog betydelig mindre.

Værdiforøgelse ved udvinding af græsprotein
For at udvinde proteindelen bliver græsset først kørt igennem en skruepresse, der fungerer som en stor juicer. Den deler råmaterialet i en fiberrig tørstofdel, som kan bruges til kvægfoder, og en proteinholdig væskedel. En efterfølgende behandling af væskedelen fraskiller proteinerne, som derefter bliver tørret til pulver.

Det udvundne proteinpulver oplyses at kunne sælges til en kilopris, der er cirka 10 gange højere, end hvis råvaren blev solgt som foder. Derudover kan tørstofdelen stadig sælges som kvægfoder, hvilket øger konceptets samlede rentabilitet og bæredygtighed.

Græs må ikke smage af græs
Det er indtil videre lykkedes DTU Fødevareinstituttet at lave produkter som proteinbarer med et græsproteinindhold på op til 10%, uden at folk vrænger på næsen ad smagen. Det sker ved at fjerne noget af græssmagen eller tilsætte aromatiske ingredienser som peanutbutter, honning, ingefær og lakrids, der er med til at camouflere græssmagen.

Næste trin er ifølge forskerne at fjerne endnu mere af smagen og farven i proteinpulveret og teste proteinets egenskaber i et bredt udvalg af fødevareprodukter.

Arbejdet indgår i innovationsprojektet BioValue, hvor DTU, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet samarbejder med en række virksomheder om at finde innovative måder at udnytte grøn biomasse.

Foto: DTU Fødevareinstituttet

GS
Print Send