FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Optimerer produktion af smagsstoffer

Teknologigruppen GEA har opgraderet sin procesløsning til fremstilling af aromastoffer og udviklet et nyt maskindesign samt kontrol- og rengøringselementer til produktionsanlæg lige fra håndtering af råvarer og helt igennem til den endelige emballering . Med dette hjælper virksomheden smagsproducenterne til at sikre smag, konsistens og repeterbarhed af deres produkter.
29.01.18: – Målet er at skabe en smag, der - så tæt som muligt - efterligner det oprindelige produkt. Men det er ikke kun kombinationen af råvarer, der bidrager til smagsresultatet; fremstillingsprocessen er lige så afgørende. Enhver variation i metoden kan forårsage variationer i et produkt, der for alle virksomheder er uacceptabelt, lyder det fra GEA, der bruger sine 50 års erfaring i produktion af blandings-, pumpe-, homogeniserings-, tørrings- og håndteringsudstyr til at bringe disse råvarer sammen, udvikle dem og give en ensartet smagskvalitet.

Teknologi-knowhow sikrer konsistens
Når det drejer sig om at producere smagsstoffer, så er der ifølge virksomheden mange muligheder for at det kan gå galt. En ingrediens tilsættes for hurtigt til en blandebeholder, inkonsekvent temperatur, utilstrækkelig blanding eller ufuldstændig homogenisering kan alle have en virkning længere nedstrøms, som påvirker udfaldet.

På samme måde kan variationer i oliedråbestørrelsesstørrelser, eller f.eks. tørringsparametre have en effekt, der på en eller anden subtil måde ændrer produktet. Alle disse parametre er afgørende for at producere et ensartet produkt.

– Og processen bliver mere kompleks, når 300 til 400 forskellige smagsstoffer fremstilles på samme maskineri. Kontrol og automatisering skal udelukke afvigelser, påpeger man.

Den nye integrerede GEA-linje styrer alle de enkelte enhedsoperationer præcist og kontrollerer dermed output. Men ifølge virksomheden er repeterbarhed ikke kun et spørgsmål om at justere et computerbaseret styresystem. At opnå et ensartet produkt kræver også meget præcis teknik, for at komponentdelene i linjen kan fungere sammen i harmoni. For eksempel skal fødesystemerne være kalibreret specifikt for at matche mixerens muligheder, og mixerens størrelse skal skaleres præcist med tørresystemets størrelse for at sikre kompatibilitet.

Rengøring fjerner rester og lugt
For at overholde hygiejneforskrifterne skal alle produktionsanlæg rengøres effektivt. Men som enhver producent af smagsstoffer ved, er det ikke hele historien. Smagsstoffer og aromaer kan ligge i udstyr, selv efter at de er blevet rengjort til de mest omhyggelige hygiejnestandarder. Eventuelle rester af den tidligere smag kan let beskadige det næste produkt, hvilket ødelægger den altafgørende konsistens. For at forhindre dette har man gjort meget mere end at levere et effektivt roterende rengøringssystem.

Med et overordnet koncept oplyser GEA således at man har elimineret skarpe kanter eller døde zoner i maskiner, rørsystemer og ventilsystemer, som selv den mindste mængde produkt kunne blive fanget i. Særlige materialer er blevet omhyggeligt udvalgt til at give glatte indre overflader, som produktet ikke kan klæbe på.

– Størrelsen af tankene til rengøringsvæske ligeledes nøje kalkuleret for at sikre, at de netop holder det rette volumen af medium for at rense hele systemet effektivt på mindre end fire timer. Også særlige pakningsmaterialer er blevet valgt for at sikre, at de ikke bærer spor af produkter. Disse elementer sikrer tilsammen effektiviteten af CIP-systemet (Cleaning In Place), hvilket gør det effektivt og muliggør hurtig overgang til produkter, reduceret nedetid, minimalt affald og lavt brug af vand og vaskemidler, klarer man.

Sekvenseret produktion
Ifølge virksomheden er der også en anden nøglefaktor for at opretholde repeterbarheden: Når der produceres flere produkter på samme linje, er det afgørende, at produkterne behandles i den korrekte rækkefølge for at forhindre enhver smitte fra det ene til det næste. Rene smage som melon eller jordbær, der med det samme genkendes af forbrugere og ofte bruges alene, har forrang. Stærkere smage såsom appelsin, hvidløg, chili, karry osv., der normalt blandes i retter, ligger senere i forløbet.

Kontrolsystemet på GEA-linjen kan ikke kun styre opskriften til hvert produkt, men sekvenserer også produktionen for maksimal effektivitet, så det sikres, at linjen efter hver operation rengøres tilstrækkeligt. Dyb rengøring kan udføres i slutningen af sekvensen, inden programmet begynder igen. – Dette hjælper også med at minimere brugen af kemikalier og vand og reducerer nedetiden for anlægget, påpeger man.

Foto: GEA

GS
Print Send