FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Mikroalge beriger fødevarer med protein og antioxidanter

Algen Dunaliella salina er i stand til at vokse i nogle af verdens hårdeste miljøer, hvor intet andet gror, fra saltgrotter i Antarktis til saltsletter i troperne. Den dyrkes i øjeblikket kommercielt for dens høje indhold af antioxidanten betakaroten. Men ny forskning viser, at den kan anvendes i alt fra proteinrige fødevarer som fiskepølse eller glutenfri brød til at tilføre antioxidanter og farve til drikkevarer og yoghurt.
20.02.18: – Algen Dunaliella salina indeholder antioxidanter, stivelse og proteiner, som vi kan bruge som kosttilskud eller i maden, siger Karin Persson, forsker ved Sveriges forskningsinstitut og innovationspartner RISE.

– Vi har for eksempel vist, at algeproteiner kan bruges til at berige og give fin tekstur og farve til glutenfri brød. Antioxidanterne ekstraheret fra algerne kan f.eks. tilsættes en smoothie eller yoghurt, som får en appetitlig gullig farve, forklarer hun.

RISE har deltaget i et internationalt 4-årigt projekt for at udvikle nye anvendelsesområder og at udvinde produkter af høj kvalitet fra Dunaliella salina mikroalgen. Projektet, D-Factory, støttes af 10 mio. EUR fra "Knowledge-Based Bio-Economy” i EU's syvende rammeprogram for forskning og teknologiudvikling.

Udfordringen med at opdrætte algerne under kontrollerede former er flere. Dels skal der dannes høje niveauer af det ønskede indhold, og dels skal man lykkes med at høste biomassen og ekstrahere det ønskede materiale til så lav en pris som muligt. I projektet er det lykkedes for forskerne at vise, at ekstrakter af mikroalgen Dunaliella salina kan anvendes som en vedvarende kilde til sundhedsprodukter, fødevarer og foderstoffer.

– Det næste skridt er at etablere samarbejde med fødevareindustrien for at bruge opdagelserne og udvikle nye fødevarer, siger Karin Persson, der oplyser at algen kan dyrkes på land eller i vand, der ikke ellers er egnet til fødevareproduktion, og at den derfor en attraktiv vedvarende ressource.

GS
Proteiner fra algerne kan bruges til at berige og give fin tekstur og farve til glutenfri brød. Antioxidanterne ekstraheret fra algerne kan f.eks. også tilsættes en smoothie eller yoghurt, som får en appetitlig gullig farve. Fotos: RISE
Proteiner fra algerne kan bruges til at berige og give fin tekstur og farve til glutenfri brød. Antioxidanterne ekstraheret fra algerne kan f.eks. også tilsættes en smoothie eller yoghurt, som får en appetitlig gullig farve. Fotos: RISE
Print Send