FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Ny alliance skal mindske madspild

Storkøkkener kan udnytte meget af det mad, der ellers går til spilde direkte i landbruget, viser to nye projekter. Og den konklusion vil blive udmøntet i en digital afsætningsplatform, som skal gøre det muligt for primærproducenter og storkøkkener at mødes og handle med varer, der ellers kunne ende som madspild.
21.02.18: De små blomkålshoveder og de krumme agurker kan være svære at sælge for landmanden, fordi de også er svære at sælge for supermarkederne. Hvert år går tusinder af tons råvarer til spilde i landbruget, inden de overhovedet når grossisterne.

– Men det kan vi gøre noget ved, hvis landbrugets producenter og storkøkkener bliver bedre til at udnytte de uperfekte varer, lyder det fra Miljøstyrelsen, der peger på, at to nye projekter under deres Pulje for Mindre Madspild viser dette. I begge projekter er primærproducenter og storkøkkener gået i dialog for at udforske potentialet for at udnytte grøntsager, der ofte ender som madspild.

I det ene projekt testede tre storkøkkener, om porrer, blomkål, broccolistok og hvidløg med mindre fysiske skader eller afvigelser fra standard kunne bruges i køkkenerne uden tab af kvalitet eller effektivitet. Og det kunne de. Det overordnede problem var manglende viden og manglende udveksling mellem storkøkkener og primærproducenter.

Det samme var konklusionen i det andet projekt. Her er der udviklet en afsætningsmodel, som skal gøre det muligt for primærproducenter og storkøkkener at mødes og handle med varer, der ellers kunne ende som madspild. Modellen bliver nu udviklet til en prototype for en digital platform med støtte fra Miljøstyrelsen, som venter at den vil være klar i løbet af 2018.

En nærmere beskrivelse af de to projekter foreligger i de to rapporter ”Fra madspild til storkøkkenernes gryder” og ”Fleksibel afsætningsmodel”, der begge kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside - i publikationsarkivet for 2018.

Foto: Miljøstyrelsen

GS
Print Send