FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Producerer protein af luft og strøm

Det finske firma Solar Foods Oy producerer en helt ny form for næringsrige proteiner, der kun bruger luft og elektricitet. Selskabets mål er at starte kommerciel produktion af det miljørevolutionerende protein i 2020, og man har netop fået to millioner euro i startfinansiering.
13.04.18: – Vi starter testproduktion i Finland i år og søger i EU godkendelse til produktet som novel food, hvorefter tests vil tage nogle år. Samtidig vil vi begynde at teste fremstillingen af forbrugerprodukter med vores partnere, siger firmaets grundlægger og teknologichef, D.Sc. (Tech.) Juha-Pekka Pitkänen.

– Vores mål er at udvikle proteinet til et produkt af høj kvalitet, hvis miljøpåvirkning vil være 10-100 gange mindre end for kødprodukter eller de erstatningsprodukter, der for øjeblikket er på markedet, siger D.Sc. (Tech.) Pasi Vainikka, selskabets tiltrædende adm. direktør.

Solar Foods koncept redefinerer de grundlæggende elementer i fødevareproduktionen, da det ikke er afhængigt af landbrug, vejr eller klima. Proteinproduktets pris skal ifølge virksomheden også være konkurrencedygtigt i forhold til kilder som sojaprotein.

Selskabets produktionsmetode er baseret på forskningsprojekter fra VTT Technical Research Centre of Finland og Lappeenranta Universitetet of Technology (LUT), som har påvist, at produktionskonceptet er livskraftigt for ekstremt proteinrig mad. Resultaterne af disse forskningsprojekter har tiltrukket en stor international opmærksomhed.

Solar Foods investeringsrunde blev ledet af Lifeline Ventures. De øvrige investorer var VTT Ventures Oy og Green Campus Innovations Oy. Ud over kapitalinvesteringer blev virksomheden ydet et udviklings- og pilotlån af Business Finland.

– Solar Foods vil tage miljøkravene i fødevareproduktionen til et helt nyt niveau og kan gøre det på en måde, der er konkurrencedygtig i forhold til omkostningerne og kan dimensioneres i stor skala, siger Lifeline Ventures partner Juha Lindfors.

Foto: Solar Foods

GS
Print Send