FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Parmaskinken havde aldrig været i Italien

Parmaskinken havde aldrig været i Italien

Stor fælleseuropæisk fødevareaktion, der i år er gennemført for syvende gang. afslører snyd med fødevarernes luksusmærker. De største skandaler ligger dog i udlandet, lyder det fra Fødevarestyrelsen, der har gennemført stikprøvekontrol på danske cafeer og restauranter som del af aktionen.
14.05.18: Fetaen havde aldrig set Grækenland, og bøffelmozzarellaen var lavet på komælk. Sådan lyder konklusionen fra en mindre stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen har gennemført på danske cafeer og restauranter, som en del af en verdensomspændende aktion rettet mod svindel med fødevarer.

Men hvor myndigheder i udlandet fandt både råddent kød, kemisk farvet tun og falsk modermælkserstatning - i alt mere end 3.600 tons farlige eller underlødige fødevarer og næsten 10 millioner liter forfalskede drikkevarer, var de overtrædelser Fødevarestyrelsens Rejsehold fandt fortrinsvis vildledende markedsføring og i den mildere ende, oplyser man.

Hvad fandt Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen så nærmere på i alt 70 fødevarer markedsført på menukort i cafeer og restauranter. Mere end hver tredje var ikke den mærkevare, som restauratøren hævdede. Således var der snyd med i spillet i samtlige otte feta-kontroller, godt halvdelen af 15 parmaskinke-tjek og i tre ud af syv kontroller af bøffelmozzarella.

– EU beskytter lokale fødevarer, så andre ikke kan lukrere på superbrands opbygget måske gennem generationer. Derfor er det også ulovligt at bilde sine kunder ind, at de får en særlig mærkevare uden at servere den, forklarer Annette Løvenkjær-Pearson fra Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Hun understreger, at de almindelige produkter i princippet sagtens kan være på højde med de europæiske superbrands. Det rokker dog ikke ved, at det ikke er lovligt at sælge en almindelig skinke, som om den var den navnkundige mærkevareskinke, lufttørret på solrige skråninger i Norditalienske Parma.

Samtlige danske virksomheder, der ikke havde styr på Parmaskinken og de øvrige 'Beskyttede geografiske betegnelser', kan nu ifølge Fødevarestyrelsen se frem til enten bøde eller indskærpelse.

Arkivfoto: FOODobserver©

GS
Print Send