FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

D-vitaminberiget champignon i svenske butikker

I over to år har det svenske Linköpingbaserede firma Östgötasvamp arbejdet på et system til berigelse med D-vitamin. Inspirationen kommer direkte fra naturen, og virksomheden har brugt UV-lamper, der svarer til solens stråler, til at berige svampene med vitaminet. Nu lanceres de D-vitaminberigede champignoner i ICA-butikker rundt om i Sverige, ikke mindst med sigte på de to ud af tre svenskere, der indtager mindre D-vitamin end Livsmedelsverket anbefaler.
15.05.18: – Meget af den kost, der indeholder D-vitamin, er animalsk, og i dag kræver flere og flere kunder vegetarisk og vegansk mad. Östgötasvamps D-vitaminberigede svampe tilgodeser efterspørgslen efter vegetabilske fødevarer, siger Paula Frösell, mærkevareleder Hälsa hos ICA.

Tager solen i brug for ekstra vitamin D
Östgötasvamp har udviklet sit eget produktionssystem, hvor svampe beriges med D-vitamin, ligesom svampe udendørs er naturligt belyst via solen. Systemet belyser svampene med UV-lys og beriger med 5 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram svampe. Blot fire til fem svampe imødekommer det daglige behov hos det store flertal af nordboerne. Champignonerne er unikke, og Östgötasvamp er den første virksomhed i Europa, der er blevet godkendt til at vitamin D-berige champignoner på denne måde.

– Det er sjovt endelig at begynde at sælge svampen i handelen. Vi er stolte af at tilbyde en naturlig vitamin D-vitaminberiget råvare, der kan spises af det store flertal, og som også er et svensk produkt hele vejen igennem, siger Mahziar Namedanian, grundlægger af Östgötasvamp.

En hel videnskab at dyrke
Svampe er vanskelige at dyrke og de kræver perfekte betingelser for at vokse. For at have kontrol hele døgnet benytter Östgötasvamp sig af sensorer i dyrkningsrummene samt selvblandet kompost. Mahziar Namedanian er som udgangspunkt en teknolog og forsker, der brænder for kloge og bæredygtige løsninger.

– Vi ønskede at skabe vores egen driftscyklus for fuldt ud at kontrollere vores produktion, samtidig med at vi sikrede et bæredygtigt produkt og forretning, siger han.

Foto: Östgötasvamp - Mahziar Namedanian, adm. direktør og grundlægger

GS
Print Send