FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

50 udvalgte prøver af bl.a. kiks, kager og pommes frites klarede sig stort set alle gennem Fødevarestyrelsens transfedt-kontrol med bravur. WHO roser Danmark, for at skærme forbrugerne mod transfedt.
21.06.18: Danske forbrugere skal være meget uheldige for at få for meget transfedt indenbords, når de sætter tænderne i kiks, fritter eller kager. I en kontrol af 50 produkter, som Fødevarestyrelsen har foretaget, havde kun et enkelt et for højt indhold af transfedtsyrer.

– Det er super godt, at de danske virksomheder følger reglerne. En bakke fritter er ikke hjørnestenen i en god og sund kost, men det skal ikke skade mere end højst nødvendigt, og det sikrer de danske regler, så vi kan nyde uden at bekymre os om transfedt, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer. Under fremstillingen af halvfaste eller faste fedtstoffer kan der dannes transfedtsyrer. Flere videnskabelige undersøgelser viser, at transfedtsyrer er mere fremmende for udvikling af hjertesygdomme end mættede fedtsyrer.

Af det fedt, som bruges i en fødevare i Danmark, må højst to procent være industrielt fremstillede transfedtsyrer. Sådan har det været siden 2003, og siden er andelen af produkter med for meget transfedt blevet lavere og lavere.

– Vi kan jo se, at de danske regler virker. Fra dansk side vil vi fortsat presse på for et fælles forbud mod for meget transfedt. EU-Kommissionen bør lade sig inspirere af det gode eksempel og følge i vores fodspor, siger Jakob Ellemann-Jensen.

De gode resultater vækker opsigt ud over de danske grænser. For nylig har det danske forbud fået pæne ord med på vejen fra verdenssundhedsorganisationen WHO, som fremhæver Danmark som pioner på området. Ifølge WHO har flere lande indført forbud mod transfedt med netop Danmark som forbillede.

EU-Kommissionen overvejer i øjeblikket, om den skal indføre EU-regler om transfedtsyrer for at beskytte de europæiske forbrugere. Danmark var det første land i EU, som satte en grænse for, hvor meget transfedt fødevarer må indeholde.

De 50 produkter i testen er alle af en type, hvor der er anvendt fedtstof, som erfaringsmæssigt kan indeholde transfedtsyrer. Det kan f.eks. være småkager, kiks, wienerbrød eller mikrobølgeovns- popcorn. I alt blev 19 danske og 31 udenlandske produkter kontrolleret. Ingen danske og kun et enkelt importeret produkt indeholdt for meget industrielt fremstillet transfedt.

Arkivfoto: FOODobserver©

GS
Print Send