FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

FOODobserver mener

Chefredaktør
Gitte Søndergaard:

Prioriterer vi bæredygtighed højere end sikkerhed?

Chefredaktør
Gitte Søndergaard:
26.06.18: Når vi - i deleøkonomiens navn - lemper reglerne for, hvem der kan udbyde måltider uden at skulle følge de specifikke regler, som ellers hører fødevareområdet til (omkring rengøring, hygiejne, opbevaring, opvarmning og nedkøling), bevæger vi os så ikke ned ad en farlig vej?

Principielt har jeg intet imod deleøkonomi. Tvært imod kan det på en række områder give særdeles god mening. For eksempel synes jeg at de forskellige løsninger med delebiler er noget nær geniale, ikke mindst i storbyen, hvor det volder store problemer med p-pladser til alle de enkeltmandsejede biler, og hvor behovet for en bil døgnet rundt ikke er så stort, fordi cyklen eller de offentlige transportmidler i mange tilfælde er lettere at benytte.

Der er dog også deleøkonomiske tiltag, som undrer mig, og som får mig til at overveje, om vi giver køb på principper, som vi ellers målrettet har udviklet / forfinet til alles bedste.
   

Hvis vi et øjeblik bliver på vejene, så var kørselstjenesten Uber (som trak sig ud af Danmark i foråret 2017) efter min mening et eksempel på dette. Her optrådte pludselig chauffører, der ikke skulle overholde Taxalovens krav om erhvervskørekort, ren straffeattest og et særligt kvalifikationskursus mv., og de kom kørende i biler, der ofte var mindre, næppe helt så sikre, og ikke synet så ofte (eller hvordan det nu var?).

Summa, summarum, her satte man måske i højere grad sikkerheden på spil - og det synes jeg også gælder det, som jeg - meget apropos - har set omtalt som "Uber-lasagne" på de sociale medier.

Nemlig at Fødevarestyrelsen - for at undgå madspild - nu har udarbejdet nye retningslinjer, som gør det "muligt for borgere hyppigere at sælge små mængder måltider igennem en deleøkonomisk platform uden at skulle registreres som en fødevarevirksomhed og derved skulle leve op til en række specifikke regler på fødevareområdet", som Miljø- og Fødevareministeriet selv udtrykker det i en pressemeddelelse under overskriften "Nu kan du sælge din overskudsmad til naboen".

MEGET tankevækkende er denne overskrift at finde i nyhedsboksen på forsiden af Fødevarestyrelsens hjemmeside lige under en anden og mere dyster overskrift, nemlig "Hjemmelavet ret var kilde til pølseforgiftning" (de to nyheder har tilmed samme dato).

En overskrift, der naturligvis henviser til historien om, at seks ud af en gruppe på 11 tidligere kollegaer, nu pensionister på mellem 65 til 80 år, i sidste uge røg på hospitalet med alvorlig pølseforgiftning efter en såkaldt "herrefrokost". Og under hvilken Fødevarestyrelsen altså slår fast, at årsagen - iht. undersøgelser foretaget af Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet - efter alt at dømme var en hjemmelavet ret..... Lad det lige stå et øjeblik!

Indrømmet - jeg er nok miljøskadet. Dels ved jeg fra tidlig barndom, hvor meget såkaldt "Roskildesyge" kan florere, hvis man kun har et flueskab i viktualiekælderen - og ikke et køleskab - at opbevare sine madrester til morgendagen i. Dels har mange år i mejeribruget, hvor jeg delte kontor med et par bromatologer (kandidater i levnedsmiddelvidenskab), som kunne fortælle en masse forskrækkelige historier, nok gjort mig både sart og overforsigtig.

Spiser jeg da ikke hjemmelavet mad fra andet end egne kødgryder? Naturligvis gør jeg det - både hos venner og familie. Men det springende punkt ved at købe hjemmelavet
   
mad fra fremmede er så vidt jeg kan se, at man ikke kender deres standard for og viden om køkkenhygiejne, nedkøling etc. og at man jo ikke spiser det, når det er nytilberedt, men netop først efter at det har været kølet (forsvarligt?) ned.

Better safe than sorry har i den sammenhæng altid været mit motto, og når nogen harcelerede over firkantede regler, der f.eks. betød at unge mennesker skulle på kursus inden de måtte riste pølser til et skolearrangement eller lignende, så har jeg altid ment, at det ikke var en lærdom de tog skade af. Tvært imod.

Og hvis der nogensinde er nogen, som bliver syge af at købe (lovlig) hjemmelavet mad, så har vi desværre overdrevet vores bestræbelser på at undgå madspild!


Print Send  

Læs tidligere artikler:
 
22.03.18:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
01.02.16:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
29.05.15:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
23.09.14:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)
09.07.14:
(Chefredaktør Gitte Søndergaard)