FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Naturlige farver der forbliver stærke i slik

Lycored's karotenoid-afledte farver har - som virksomheden selv formulerer det - bestået sliktesten, idet de skal have vist sig at være superstabile i både vitaminberiget vingummi og i slik med en hård coatning. Samtidig viser undersøgelser, som virksomheden netop har præsenteret på IFT expo i Chicago, at brugen af naturlige farver ikke mindsker slikkets appel til børn og forbedrer det for forældrene.
24.07.18: Lycored tilbyder en række naturlige farve løsninger til konfekture. Tomat-O-Red (pink til rødt) er hentet fra lykopen i tomater, mens Lyc-O-Beta (gule og orange farver) ekstraheres fra betacaroten.

Først har virksomheden testet de karotenoid-afledte farver i vitaminberiget vingummi. Man gennemførte både accelererede og realtids tests af holdbarhedsstabilitet for vingummi farvet med seks forskellige Lycored-nuancer, og sammenlignede med prøver fremstillet af samme fabrikant men kunstigt farvede. Den Lycored-farvede vingummi indeholdt C-vitamin, mens de tilsvarende produkter, som blev farvet med kunstige alternativer ikke gjorde det.

Og de naturlige farver bevarede ifølge Lycored alle deres naturlige farvetoner i forhold til de frugter, de var genereret fra. Deres stabilitet var stærk under intense lysforhold og oplyses at ligne den af de syntetiske farver.

– Og dette var tilfældet på trods af den ekstra stress tilført fra vitamin C-indholdet, der forstyrrer stabiliteten af visse farvestoffer, fastslår man.

Klarede også hard-coating
Virksomheden undersøgte også egenskaberne for sine karotenoid-afledte farver i processen med at give slik en hård sukkercoatning.

De blev testet i to forskellige coatings til slik - hhv. Quick White fra Norevo og Titanium Dioxide. Formuleringerne, i nuancer af rød, gul og orange, blev testet i fire uger ved temperaturer på 20°C, 25°C, 30°C og 35°C i klare plastposer og i et fugtstyret miljø.

Lycoreds farver fungerede ifølge det oplyste alle godt og opnåede kvalitetsnuancer i begge coatings. Faktisk understregede coatingeksperterne deres brugervenlighed i forhold til andre farvestoffer. Christof Ruttgers, Confectionery Technologist hos D&F Drouven, som gennemførte undersøgelserne, siger således:

– Vandopløselige røde farver kan være udfordrende at arbejde med til slik, da de ofte bliver hvide eller støvede, når sukkerkrystallerne dannes. Dette er tilfældet med syntetiske og maltodextrinbaserede farver samt vegetabilske koncentrater såsom rødbeder. Men de Lycored-farver, vi har testet, er oliebaserede, hvilket gør dem meget mere modstandsdygtige.

Naturlige farver ikke en deal-breaker for børn
Lycored udførte også forbrugerundersøgelser for at forstå, hvordan børn og deres forældre reagerer på naturlige og kunstige farver i konfekture.

Man gennemførte således interviews med ti børn og deres forældre. Hvert par fik tilsendt en pose vingummier farvet naturligt med Tomat-O-Red og Lyc-O-Beta og en anden af samme fabrikant men kunstigt farvet.

Både børnene og deres forældre var i stand til at skelne mellem det slik, der var farvet med naturlige og kunstige farver. Men selvom børnene plejede at foretrække de stærkere, kunstige farver, var de begejstrede for at spise dem alle.

Forældrene sagde, at i en ideel verden ville de foretrække at tilbyde deres børn sunde muligheder. Hvis alle andre faktorer, såsom smag, var ens, ville de købe slik farvet naturligt. Nogle sagde, at de ville være villige til at betale mere for naturligt farvede versioner af det slik, de allerede købte.

Christiane Lippert, Marketingchef, Food, hos Lycored, siger: – For børn er slik slik og smag er konge. De kan bemærke, at kunstigt farvede produkter ser stærkere ud i farven, men farve er bestemt ikke deal-breaker. Og når deres forældre indser, at naturligt farvede produkter smager nøjagtig på samme måde, kommer faktorer som clean label og naturlighed tilbage i spil. I mellemtiden er vi glade for, at vores to undersøgelser har demonstreret vores naturlige farvers høje ydeevne i endnu en kategori.

Foto: Lycored

GS
Print Send