FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Nytænkning forvandler gulerodsskræller til gulerodsmel

Gulerodsskræller bliver til mel i stedet for gødning takket være en idé udviklet af DTU studerende på et kursus i innovation og tværfaglighed. På kurset underviser bl.a. forskere fra DTU Fødevareinstituttet.
25.07.18: Frugt- og grøntleverandøren Greens Engros’ produktion af snitgrønt og frisk juice genererer hver måned cirka 100 tons biologisk affald. Det bliver omdannet til biogas eller gødning, men er stadig en udgift for virksomheden. Det oplyser DTU Fødevareinstituttet i sit seneste nyhedsbrev

I forbindelse med kurset Innovation Pilot, som er obligatorisk på DTU’s diplomingeniørstudier, har Greens Engros udfordret de studerede til at tænke ud af boksen for at optimere virksomhedens produktion samt finde bæredygtige og udbytterige måder at genanvende gulerodsskræller og -pulp fra produktionen. Pulp er den masse, der er tilbage, når saften er presset ud af gulerødderne.

Gulerodsmel kan erstatte hvedemel
Og en metode til forarbejdning af det biologiske affald til gulerodsmel er ifølge DTU Fødevareinstituttet en af de idéer, der blev valgt som et vinderprodukt. Melet kan i mange tilfælde bruges til at erstatte op til halvdelen af hvedemelet i en normal opskrift, oplyser man.

Greens Engros og de studerende samarbejder nu om at videreudvikle idéen og håber at kunne lancere gulerodsmelet på markedet inden for et år. Ved at lave et nyt produkt kan virksomheden vende en udgift til en indtægtskilde.

Win-win
Innovation Pilot henvender sig særligt til små-og-mellemstore virksomheder (SMV’er), der ønsker at etablere et samarbejde med DTU, der påpeger at samarbejdet er en win-win for begge parter: – Udfordringen giver de studerende en virkelighedsnær kontekst, hvori de kan lære at omsætte teori til praksis til gavn for samfundet. Samtidig får virksomhederne friske bud på, hvordan de kan løse forskellige udfordringer, lyder det.

– Samarbejdet med DTU også skabt et øget fokus på innovation internt i vores virksomhed, hvilket har øget vores medarbejderes motivation, siger Greens Engros vicedirektør Lars-Erik Rasmussen.

Idéen bag gulerodsmelet oplyses at være udviklet i et tværfagligt team bestående af seks diplomingeniørstuderende, hvoraf to er fra uddannelsen Fødevaresikkerhed og -kvalitet: Laura Teken Hansen, Rasmus Gottenborg Kajbæk, Maja Nykvist Larsen, Ingrid Reiter Nielsen, João Antonio Basso Rezende og Susanne Storgaard.

Foto: DTU Fødevareinstituttet

GS
Print Send