FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Bevægelse fylder 10 år

Bevægelse fylder 10 år

Supermarkedernes salg af datovarer til nedsatte priser ligger i toppen blandt danskernes favorittiltag til at mindske eget madspild. Alt imens peger danskerne på de frivillige organisationer og foreninger som dem, der har gjort mest for kampen mod madspild i Danmark. Det viser en ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad - Danmarks største bevægelse mod madspild, som fylder 10 år i dag.
31.07.18: I en ny undersøgelse af KANTAR Gallup for Stop Spild Af Mad i forbindelse med bevægelsens 10 års jubilæum peger danskerne på de frivillige organisationer og foreninger som dem, der har gjort mest for kampen mod madspild i Danmark. REMA 1000 er af danskerne blevet kåret som dét supermarked, der gør mest for kampen mod madspild i Danmark. Og at supermarkeder sælger flere datovarer til nedsatte priser, indtager førstepladsen over de seneste 10 års tiltag mod madspild, der hjælper danskerne mest til at mindske deres madspild.

I en rangorden over hvilke tiltag mod madspild, der de seneste 10 år hjælper danskerne mest med at mindske deres madspild, er de fire mest populære i undersøgelsen: at supermarkeder sælger flere datovarer til nedsatte priser (53 procent), at der er kommet flere produkter og pakninger i supermarkeder, som henvender sig til singler og mindre husstande (25 procent), at der er generelt er kommet større viden om madspild i samfundet (24 procent) og at supermarkeder har indført styk-rabatter i stedet for mængderabatter (22 procent).

Fødevareaktører bør blive bedre til at kommunikere
På spørgsmålet om hvem, danskerne mener, har gjort mest for kampen mod madspild herhjemme, svarer danskerne i den nye undersøgelse, at de frivillige organisationer og foreninger (27 procent) og supermarkedskæderne (21 procent) har gjort den største indsats i for kampen mod madspild i Danmark.

REMA 1000, som siden 2008 har samarbejdet med bevægelsen Stop Spild Af Mad og bl.a. har afskaffet mængderabatter for at mindske madspild, bliver belønnet af danskerne. På spørgsmålet om, hvilket supermarked danskerne synes gør mest for kampen mod madspild i Danmark, placerer danskerne i undersøgelsen REMA 1000 i toppen (30 procent). Mellem toppen og den næstøverste, Netto, er der en del afstand (9 procent). Dernæst kommer SuperBrugsen (4 procent), Kvickly (3 procent), Føtex (2 procent), Fakta (2 procent), Lidl (1 procent), Irma (1 procent), Aldi (1 procent), Meny (1 procent), Bilka (1 procent) og Spar (0 procent).

– Den nye undersøgelse peger på at detailkæder fortsat har en opgave med at blive bedre til at kommunikere deres forskellige tiltag mod madspild, siger Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad. – Vi er i tæt dialog og samarbejde med flere detailkæder, og jeg ved personligt, at mange gør et godt stykke arbejde for at reducere og mindske madspild, selvom at alle kan blive endnu bedre. Derfor skal de mange gode tiltag synliggøres overfor deres kunder, idet det i sidste ender udgør et konkurrenceparameter - kunderne foretrækker at købe ind de steder, der aktivt arbejder med madspildsproblematikken.

– I foreningen Stop Spild Af Mad har vi også netop lanceret et nyt tiltag med Erhvervspartnerskaber, som skal hjælpe med at synliggøre fødevareindustrien og detailhandlen, som arbejder aktivt på at forebygge og reducere madspild, fortæller hun.

En omfattende folkebevægelse
For 10 år siden talte næsten ingen om madspild. I dag er madspild blevet konkurrenceparameter blandt supermarkeder og i industrien, og der er omfattende fokus på madspild i hele værdikæden fra jord til bord.

Selina Juul blev inspireret til at starte bevægelsen af bl.a. daværende tal om madspild fra Landbrug & Fødevarer. Og de nyeste tal fra Miljøstyrelsen viser bl.a. at danske husholdninger samlet har reduceret madspildet med 14.000 tons på seks år.

– Det er helt uvirkeligt at Stop Spild Af Mad endte med at skabe en så omfattende national og international bevægelse, siger Selina Juul. – Jeg er dybt taknemmelig for alle vores mange frivillige, støtter, samarbejdspartnere, politikere og mange andre, som er med til at gøre Stop Spild Af Mad til en succes. Men selvom vi har opnået meget, er vi bestemt ikke i mål endnu. Der genereres fortsat et gigantisk madspild - og vi stopper ikke foreløbig.

Stop Spild Af Mad blev stiftet at Selina Juul den 31. juli 2008, og har siden samarbejdet med EU, FN og skiftende danske regeringer.

For sit arbejde mod madspild har Selina Juul bl.a. fået Nordisk Råds Natur- og miljøpris (2013), og De Samvirkende Købmænds pris "Stræberen" (2018). Selina Juul er medlem af bl.a. Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild, EU Platform on Food Losses and Food Waste og er blandt de globale Champions 12.3, som er internationale ambassadører af FN's Bæredygtighedsmål 12.3. Og til september taler Selina Juul i New York på et arrangement om madspild i forbindelse med FN's Generalforsamling.

GS
Print Send