FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > SIAL Paris 2018 - verdens største foodservice-lab

SIAL Paris 2018 - verdens største foodservice-lab

I løbet af blot få år er der sket store ændringer og fornyelser i foodservice-sektoren og i konceptet "restaurationsbranche". Mere end nogensinde før er gastronomien en kilde til inspiration for alle aktører inden for fødevarebranchen, siger Nicolas Trentesaux, direktør for SIAL-netværket i nedenstående interview med fokus på trends, som messearrangøren har udarbejdet.
14.09.18: Hvordan har foodservice-branchen det i dag?

Når man stiller mig dette spørgsmål, tænker jeg på champagne som er ved at bruse over! Foodservice-branchen er i en rivende udvikling – og det mest bemærkelsesværdige er, at man ser den samme tendens på verdensplan. Et par tal kan illustrere det: I USA oplevede foodservice-sektoren en vækst på 2,1 procent i 2016 og 1,7 procent i 2017. I Kina nåede omsætningen i branchen op på 600 milliarder dollars efter en årlig vækst på 5,4 procent. De Forenede Arabiske Emirater oplevede ligeledes en eksplosiv vækst på 4,5 procent i 2017. Her i Frankrig er foodservice-sektoren også i god vækst med en stigning på 1,8 procent sidste år. En tendens som ser ud til at fortsætte i 2018, ikke blot i Frankrig og resten af Europa, men også på verdensplan.

Udover den høje vækst, hvad er der af nyheder i branchen?

Ja, man skal ikke blot fokusere på makroøkonomiske nøgletal. Foodservice-sektoren befinder sig i en revolutionerende udvikling, hvor ingen endnu – eller næsten ingen – er i stand til at måle omfanget af fænomenet. Hvis man ser 20-30 år tilbage på Sial’s historie, eller blot 10 år tilbage, eksisterede der ikke så mange nye koncepter, så konsekvente og kreative fornyelser, en så hurtig udbredelse af de kulinariske traditioner, dybt forankret på lokalt plan – og nu udbredt på tværs af landegrænser.

Handler det om begrebet ”glokalisering” (en syntese mellem globale tendenser og lokale kvaliteter, red.)?

Lige præcis! Man ser det i New-York, Montreal, London, Paris, Berlin, Shanghai, Abu Dhabi, eller i Jakarta: hybridområder, restaurant-caféer, cafeterie-supermarkeder og madmarkeder/markedshaller med madboder, som tilbyder mad fra alle verdenshjørner, smagsprøver, gourmetkøkken, friske og innovative fødevarer. Fast-food-sektoren tilbyder nu fine food. Med digitaliseringen er restauranterne flyttet ind i vores hjem. Det som sker lige nu er en fænomenal udvikling i foodservice- og fødevarebranchens historie. Det er denne revolution, som interesserer os – og som vi kommer til at analysere og dele med jer på SIAL Paris!

Hvilken plads optager foodservice i forhold til resten af fødevarebranchen? Hvad er dens rolle?

For at finde ud af det, så foreslår jeg, at vi går tilbage til det helt basale. Hvorfor går vi på restaurant? Det afhænger af personen, som kan have forskellige motivationsfaktorer. Det kan være for at spare tid, have lyst til at blive serviceret, belønne sig selv, eller mødes med venner og familie i hyggelige omgivelser. Dog er der en motivationsfaktor, som systematisk bliver nævnt: få nye smagsoplevelser og opleve de seneste trends for efterfølgende at afprøve dem derhjemme. Foodservice-branchen er et innovativt fødevarelaboratorium, hvor morgendagens køkken bliver udviklet – et idéværksted for industrivirksomheder, madkunstnere og forbrugere.

Er SIAL ikke også et idé-laboratorium for foodservice-sektoren?

Jo, vi er et tema- og trendlaboratorium. Eklektisk og uden fordomme: om det handler om glutenfrie eller veganske produkter, locavore, - eller hightech-food, så er der ingen aktuelle eller fremtidige trends som undslipper SIAL’s radar. Chefkokkene ved dette. De går rundt på messen for at få inspiration og indhente nye smagsoplevelser fra alle verdenshjørner. På SIAL 2018 og i forbindelse med vores internationale undersøgelse SIAL/Kantar TNS/ XTC World Innovation, afslører vi for første gang resultaterne af vores ”Worldwide Study of Foodservice”, som er lavet i samarbejde med analysevirksomheden Gira Conseil. Resultaterne vil bekræfte denne her ekstraordinære revolution som er undervejs i foodservice-sektoren, og skitsere en fremtid fuld af innovationer lige fra robotteknologi, data, brugertilpassede produkter og nydelsesprodukter.

SIAL PARIS introducerer altså nye fødevaretrends. Hvordan bruger I den viden? Hvilken betydning tillægger du erfaring og udveksling?

Erfaring har ingen interesse, hvis den ikke bliver delt med andre. Takket være en lang række events inden for foodservice, giver vi de besøgende og udstillerne mulighed for at udveksle informationer med etablerede og up-coming køkkenchefer, både stjernekokke og mindre kendte. Her kan man hente inspiration og blive en del af det store eventyr: Cuisine 3.0. Et par eksempler: ” La Cuisine”, hvor internationale køkkenchefer dagligt demonstrerer deres kunnen i samarbejde med Rungis (verdens største engros fødevaremarked), kokkeskolen FERRANDI og vores VIP-restaurant, som ledes af flere stjernekokke. Der tilbydes i år også madlavningskurser/kokkeskole for de besøgende på SIAL. Et andet vigtigt punkt er den særlige besøgsrute for foodservice/innovative produkter tilrettelagt af den 3-stjernet kok Yannick Alléno, som har 5 etablissementer verden over.

Så SIAL er ikke ”kun” verdens største supermarked?

Nej, det er også verdens største restaurant, en gastronomisk restaurant uden landegrænser, med utallige traditioner og opskrifter, hvor fagfolk finder inspiration fra hele verden på et enkelt sted: Paris! Bag sådanne ord kræves der handling. Succes forpligter. Derfor har vi besluttet igen at offentliggøre en liste2 over 50 restauranter og fødevareaktører, som giver en unik gastronomisk oplevelse i Paris. Traditioner og erfaring, nyheder og fremtid – Det er en unik kombination af know-how og en hvirvelvind af kreativ inspiration, som bliver skabt gensidigt af foodservice-verdenen og SIAL Paris.

Kilde: arrangør af SIAL Paris, Comexposium Group

Oplev de omtalte innovationer, som Nicolas Trentesaux mener vil ændre foodservice-branchen på SIAL PARIS 21.- 25. oktober 2018 i messecentret Paris-Nord-Villepinte.

GS
Print Send