FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Dansk landbrug får hjælpepakke til 380 millioner kroner

Dansk landbrug får hjælpepakke til 380 millioner kroner

Den ekstraordinære tørre sommer har haft store konsekvenser for dansk landbrug. De mange solskinstimer og få regnbyger har betydet, at det forventede høstudbytte ligger markant under en normal høst. Men nu er både lavere afgifter og bedre muligheder for at håndtere nye tørkesituationer på vej.
28.09.18: Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er således nu enige om en hjælpepakke til landbruget med fem konkrete initiativer, der samlet prioriterer cirka 380 mio. til aktiviteter målrettet landbruget og de producenter, som er blevet ramt af tørken.

Finansminister Kristian Jensen siger:
– Den ekstraordinære tørke i sommer rammer ikke kun den enkelte landmand, men hele samfundet, fordi vi mister eksport og arbejdspladser. Flere landmænd står i en situation, hvor de mangler likviditet til at betale regninger. Derfor er jeg glad for, at vi har samlet politisk opbakning til en hjælpepakke, så landmændene får lidt bedre muligheder for at betale deres regninger, og så vi ruster dem til at klare fremtidige tørkesituationer.

Fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen lyder det:
– Jeg er glad for, at et bredt politisk flertal nu giver en økonomisk håndsrækning til landbruget, der efter sommerens ekstreme tørke står i en hel ekstraordinær situation med markant lavere høstudbytte og mangel på foder til dyrene. Med denne pakke giver vi en økonomisk håndsrækning, der på den korte bane kan mærkes, men vi indfører også tiltag, der reducerer risikoen for, at landbruget kommer til at stå i en lignende situation igen.

De fem initiativer i hjælpepakken er:
Landbruget fritages for produktionsafgifter i 2019
Bedre vandingsmuligheder i fremtidige tørkesituationer
Nedsættelse af ekspertgruppe med fokus på landbrugets økonomi
Oprettelse af tilskudsordning til jordfordeling i 2019
Multifunktionel jordfordelingsfond

Hjælpepakken kommer i forlængelse af, at regeringen tidligere har præsenteret en række initiativer, som kan hjælpe tørkeramte landmænd.

Og ifølge Miljø- og Fødevareministeriet vil aftalepartierne drøfte situationen igen i 2019, når landbrugets tab for 2018 er endeligt opgjort. Ligesom man i den forbindelse vil overveje, om der er behov for yderligere initiativer på baggrund af en samlet vurdering af landbrugets økonomiske situation.

Arkivfoto: FOODobserver

GS
Print Send