FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 

Danske æg får ny mærkning

Nu får alle æg fra pakkerierne under Danske Æg et nyt dansk våbenskjold trykt direkte på skallen. Brancheorganisationen slår fast at danske æg er de mest sikre og testede i verden, men at andelen af udenlandske æg med ringere fødevaresikkerhed vokser i de danske supermarkeder, og at man vil lave om på det.
22.10.18: Det nye mærke er således ifølge brancheorganisationen et modsvar til, at danske supermarkeder importerer flere og flere udenlandske æg. – For selv om de udenlandske æg ofte er billigere, så er de også produceret under et kontrolsystem, der ikke er så fintmasket som det danske, lyder det.

– Forbrugerne skal vide, at danske æg er verdens sikreste og sundeste æg. De er derudover produceret stort set uden antibiotika, og med stor hensyntagen til hønernes velfærd, siger sektorchef for Danske Æg, Jørgen Nyberg Larsen.

Ifølge brancheorganisationen ved mange danskere stadig ikke, at det faktisk er lykkedes danske ægproducenter at gøre danske æg så sikre, at de ifølge Fødevarestyrelsen igen kan spises rå. Danske æg testes i dag for salmonella hver anden uge, hvorimod de udenlandske æg kun testes hver 15. uge. Men i dag kan det være svært at gennemskue for forbrugeren, når de overvejer to forskellige æggebakker ved køledisken i supermarkedet. Derfor kommer Jørgen Nyberg Larsen med en opfordring:

– Mange løfter allerede i dag låget på æggebakken for at se, om alle æggene er intakte, men hvis man vil have garanti for at få verdens sikreste æg, så skal man kigge efter våbenskjoldet på selve skallen, før man køber dem.

Danske ægproducenter under Danske Æg gik i 2016 sammen om at lave en fælles branchekode, som rækker udover de fastlagte regler i EU, med verdens mest strikse salmonellakontrol og høje krav til hønernes velfærd.
Og hvis ægget er mærket med våbenskjold, kan man altså roligt piske det til æggesnaps, eller slå det ud over pariserbøffen.

De fire symboler i det nye våbenskjold fra Danske Æg har følgende betydning: Flaget giver sig selv, nemlig oprindelse og kvalitet. Ægget symboliserer, hvad man kalder "verdens nok strammeste kontrolprogram", hvor hønerne blandt andet testes for alle typer salmonella hver 14. dag i hele produktionsperioden. Samt at danske æg kan garantere en ubrudt kølekæde fra landmand til køledisk. Hjertet er for sundhed og hønen for en dyrevelfærd i top.

GS
Print Send