FOODobserver.dk
Tlf: +45 39 69 43 21
info@foodobserver.dk
 
Udgives af GINI·com
Pilegårdsvej 48
DK-2860 Søborg
 
Du er her: Forsiden > Konference sætter fokus på fødevarekontaktmaterialer

Konference sætter fokus på fødevarekontaktmaterialer

Smager eller lugter kødet, mælken eller brødet lidt af metal eller gummi, når det lander hos forbrugerne? På FoodTech præsenterer Brancheorganisationen BITVA en ny konference om fødevarekontaktmidler (FKM), som skal give alle aktører i fødevareindustrien klarhed om krav og kontrol.
07.11.18: Op mod 300 udstillere indenfor fødevare- og teknologiområdet står klar til at præsentere ny viden, teknologi og nye produkter i løbet af tre dage, når Nordeuropas største fagmesse for fødevareteknologi, FoodTech, finder sted 13.-15. november 2018 i MCH Messecenter Herning. Og ud over at kunne opleve fødevarer med øjne, næse og smagsløg vil de besøgende også kunne berige sig med nyeste viden og skabe nye netværk. Den 5.000 kvadratmeter store koncepthal Tech City i Hal F er nemlig omdannet til et kreativt mødested for fødevareindustrien.

Og i år er der på messens første dag en helt ny konference, som handler om fødevarekontaktmaterialer (FKM). Konferencen foregår i ét spor om formiddagen og ét om eftermiddagen - begge præsenteret af miljøkemiker Charlotte Legind fra Fødevarestyrelsen. Bag konferencen står BITVA, som er brancheforening for industriel teknik, værktøj og automation.

– De fleste af medlemmerne i BITVA er leverandører til fødevareindustrien, enten til producenter af produktionsudstyr eller direkte til fødevarevirksomhederne, f.eks. i forbindelse med vedligehold af produktionsudstyr. Fødevareproducenterne kender godt til FKM-reglerne, men det er ikke alle underleverandører til branchen, som er bekendt hermed. Derfor er det en rigtig god idé at deltage i et af de to seminarer tirsdag den 13. november, fortæller Lars Ejnar Jensen, bestyrelsesmedlem i BITVA.

Det overordnede formål med FKM-reglerne er at sikre fødevarerne mod afsmitning af smag, lugt og stoffer i sundhedsskadelige mængder fra det udstyr og den emballage, som de kommer i kontakt med, og selvom det kan lyde ganske enkelt, er det ifølge brancheorganisationen i praksis mere komplekst:

– Alle, der producerer, indfører eller engrosforhandler materialer til brug i forbindelse med fødevarer, skal registreres hos Fødevarestyrelsen og sørge for, at det de sælger videre ikke giver anledning til skadelig overførelse af kemiske stoffer til maden. Men reglerne kan være svære for virksomhederne at forstå, fordi der både er overordnede og specifikke krav, som kræver, at virksomheden selv laver konkrete vurderinger af deres udstyr. Det kan gøre det svært at lave en samlet dokumentation, siger Charlotte Legind, som lægger op til at modtage spørgsmål fra deltagerne på konferencen.

– Jeg forventer, at der kommer lavpraktiske og konkrete spørgsmål til reglerne. Mange af dem endda, og det vil jeg gerne afsætte tid til, siger hun.

Hvor formiddagen er afsat til at give et overblik over FKM-reglerne i Danmark og EU med fokus på den dokumentation, der skal ledsage materialet i alle handelsled, vil eftermiddagens program omhandle Fødevarestyrelsens tilsyn med fødevarevirksomheder såvel som producenter og importører af FKM.

Foto: MCH/Tony Brøchner

GS
Print Send